Шахматният супертурнир в София е част от веригата "Големия Шлем"
Написано 09/01/08 в 14:20:14 GMT+02:00 EuRuChess
РўСѓСЂРЅРёСЂС‹Sport1.bg, 9.1.2008

Двама българи ще спорят за титлата в международния шахматен супертурнир «М-Тел Мастърс» 2008, който започва на 7 май в София. Родните почитатели на древната игра ще могат да гледат на живо 19-ият световен шампион Веселин Топалов (ЕЛО 2780), Иван Чепаринов (ЕЛО 2713), четвъртфиналист на Световната купа в Ханти-Мансийск 2007, Теймур Раджабов (Азербайджан, EЛО 2735), носител на Световната купа по рапид от Одеса 2008, Левон Аронян (Армения, ЕЛО 2739), носител на Световната купа от Ханти-Мансийск 2005 и олимпийски шампион от Торино 2006, Василий Иванчук (Украйна, ЕЛО 2751), световен шампион на блиц от Москва 2007 и олимпийски шампион от Калвия 2004, и Ксянджи Бу (Китай, ЕЛО 2691), носител на Световната купа по блинд (шах на сляпо) от Билбао 2007.«М-Тел Мастърс» е част от веригата «Големия Шлем», която стартира на 11 януари в Холандия с турнира «Корус» във Вайк ан Зее. Другите състезания, включени в надпреварата, са в Линарес-Морелия и в Мексико сити. Четиримата победители ще определят носителя на «Големия Шлем» във финален турнир в Билбао в края на годината.

„За първи път в турнир от висока категория ще играят двама българи, всеки от шестимата има шансове да спечели първото място, сподели директорът на „М-Тел Мастърс" Силвио Данаилов. - Надявам се феновете на шахмата да видят зрелищни партии. Средното ЕЛО на участниците е 2734, а състезанието е от XX категория на Международната шахматна федерация (ФИДЕ)".

Турнирът ще се проведе от 7 до 18 май 2008 г., а негов патрон за четвърта поредна година ще е президентът на Република България Георги Първанов. Шестимата шахматисти ще играят партиите помежду си в Централния военен клуб в столицата.

Регламентът на турнира предвижда 2 кръга със 5-часова контрола. Така всеки участник ще изиграе по две партии срещу останалите с разменени цветове. При равенство на върха ще се играе тай-брек за определяне на едноличен победител. Както и предишните три години на «М-Тел Мастърс» ще важи правилото, въведено именно в София, за ремитата. Според него играчите нямат право да се споразумявят за равенство. Това може да прецени само главният съдия на турнира.

Ден преди официалното откриване на турнира, на 6 май, трикратният победител на «М-Тел Мастърс» Веселин Топалов ще изиграе партия блинд с Джейсън Джуит от САЩ. 23-годишният математик си извоюва тази награда, след като стана победител в играта «Познай ходовете на Топалов», организирана на интернет сайта на турнира www.mtelmasters.com през 2007 г.

Източник

Новости и Комментарии, опубликованные на Сайте: Euruchess.org
Все Комментарии являются мнением их Авторов. Мы не несём ответственности за их Содержание.